Rezervacije: +38733973021, +38761819568

Zanimljivosti

Sarajevo je glavni grad države Bosne i Hercegovine. Ono je njen administrativni, privredni, kulturni, univerzitetski i sportski centar.Grad Sarajevo je jedinica lokalne samouprave koju čine četiri gradske općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Položaj:
Sarajevo je smješteno na prostoru Sarajevskog polja, koje je okruženo planinama Bjelašnicom i Igmanom na jugozapadu, Trebevićem na jugoistoku, te srednjim planinama i međudolinskim rtovima na sjeveru i sjeverozapadu.
Prosječna nadmorska visina Sarajevskog polja je 500 m.
Najzapadnija tačka polja je na 180 16' istočne geografske dužine. Krajnja istočna tačka je na 180 27' istočne geografske dužine, najsjevernija je 430 53’ sjeverne geografske širine, a najjužnija je na 430 47' sjeverne geografske širine.

Vremenska zona:
CET (Evropa)
GMT + 01:00

Klima:
umjereno kontinentalna
prosječna ljetna temperatura 19,1 C
prosječna zimska temperatura – 1,3 C
prosječna godišnja temperatura 9,5 C

Stanovništvo:
Grad Sarajevo na području četiri općine (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), ima  297.416 stanovnika.

Površina:

141,5 km 2

 

Svega 30 kilometara od hotela nalaze se olimpijske planine Bjelašnica, Igman i Jahorina koje svojim prirodnim ljepotama pružaju mogućnost za odmor i oslobađanje od stresa, kao i predivan zimski ugođaj sa uređenim stazama za zimske sportove....


BJELAŠNICA I IGMAN

Na udaljenosti od samo 25 km od Sarajeva nalazi se izuzetan prirodni rezervat planina Bjelašnice i Igmana na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima. Hotelski kapaciteti područja Bjelašnice i Igmana predstavljaju jedinstveno tkivo u međusobnom dopunjavanju hotelskih sadržaja i različitih sportskih aktivnosti, kako zimi tako i ljeti. Rekonstrukcija obuhvata obnovu uništenih i devastiranih hotelskih kapaciteta, uz nastojanje da se izvrše poboljšanja u odnosu na prethodno stanje, s obzirom da je izgradnja objekata bila prevashodno orijentirana na potrebe XIV Zimskih olimpijskih igara.


JAHORINA

Jahorina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m nadmorske visine. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Jahorina spada u visoke planine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski-centre. Prosjećan broj dana sa snjeznim pokrivačem na Jahorini je 175, i to od oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snježnog pokrivača u februaru iznosi 106 cm. Boravak na Jahorini zanimljiv je u bilo koje doba godine, a naročito zimi zbog izvanrednih uslova.


STARA SARAJEVSKA ČARŠIJA - BAŠČARŠIJA

Riječ "Baš-čaršija" doslovno znači "glavna čaršija" i označava prostor baščaršijskog trga oko sebilja, da bi se kasnije naziv proširio na cijelu današnju Staru sarajevsku čašriju. Formira se polovinom XV stoljeća kao privredni dio novog naselja orijentalnog tipa kojem urbani kostur čine objekti podignuti sredstvima Isa-begova vakufa. Čaršija je građena po ugledu na arapski suk, niz prostranih placeva povezanih bezbrojnim spletom uličica.t na upotrebu 1896. godine.

 


EXTRA PONUDA

Turističke agencije, ekskurzije, škole, organizacije i drugi uz dogovor mogu ostvariti popust od 20% do 50% popusta.

Posebna ponuda
Svako peto noćenje za pojedince, grupe, škole je GRATIS!

MI NISMO NAJBOLJI, ALI SMO BOLJI OD DRUGIH!

Rezervacije

+387 (0)33 973 021

+387 (0)61 819 568

Motel Jasmin

Kontaktirajte nas...

Pogodnosti

Enter Amount: